Breaking

Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2016

Κρυφή φορο-βόμβα για τους αγρότες


Κρυφή φορο-βόμβα για τους αγρότες
Decrease Font SizeIncrease Font Size
 Φορολογικές επιβαρύνσεις για τα φετινά εισοδήματα που θα δηλωθούν την άνοιξη του 2017 για χιλιάδες κατά κύριο επάγγελμα αγρότες κρύβει ο τρόπος υπολογισμού της προκαταβολής του φόρου. Και αυτό γιατί η προκαταβολή υπολογίζεται επί του φόρου που αναλογεί στο ετήσιο εισόδημα, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η έκπτωση των 1.900-2.100 ευρώ. Αναμένεται διευκρινιστική εγκύκλιος από το υπουργείο Οικονομικών.

Παγίδα έξτρα φόρου για χιλιάδες αγρότες κρύβουν οι αλλαγές στο φορολογικό καθεστώς τους. Πολλοί φορολογούμενοι που είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, με τις φορολογικές δηλώσεις που θα υποβάλουν την άνοιξη του 2017, θα βρεθούν αντιμέτωποι με μεγάλες φορολογικές επιβαρύνσεις. Και αυτό παρά το γεγονός ότι τα φετινά εισοδήματά τους θα φορολογηθούν με βάση τη νέα κλίμακα φόρου που ισχύει για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους και δικαιούνται την έκπτωση φόρου των 1.900 έως 2.100 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό των προστατευόμενων τέκνων.
Οι επιβαρύνσεις προκύπτουν με τον υπολογισμό της προκαταβολής φόρου. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, η προκαταβολή φόρου εισοδήματος έναντι του επόμενου έτους έχει αυξηθεί για τους αγρότες στο 100% από 75% που ίσχυε για τα εισοδήματα του 2015.
Οι ισχύουσες διατάξεις επιτρέπουν στις υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων να υπολογίσουν την προκαταβολή φόρου επί του φόρου που αναλογεί στο ετήσιο εισόδημα από αγροτική δραστηριότητα, όπως αυτό προκύπτει με βάση τη νέα φορολογική κλίμακα, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η έκπτωση του φόρου των 1.900-2.100 ευρώ.
Πιο συγκεκριμένα, με το άρθρο 69 του ΚΦΕ η προκαταβολή φόρου θα υπολογίζεται κατά την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων του 2017 με συντελεστή αυξημένο από το 75% στο 100% επί του φόρου που θα προκύπτει από αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα. Oμως, με βάση τη διατύπωση αυτή, ως «φόρος που προκύπτει από αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα» μπορεί να ληφθεί υπόψη το ποσό φόρου που αναλογεί στο εισόδημα από αγροτική δραστηριότητα πριν την έκπτωση των 1.900-2.100 που προβλέπεται ειδικά για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Δηλαδή, η διάταξη του άρθρου 69 δεν αποσαφηνίζει ότι η προκαταβολή πρέπει να υπολογίζεται επί του φόρου που προκύπτει για το εισόδημα από αγροτική δραστηριότητα μετά την αφαίρεση της έκπτωσης φόρου των 1.900-2.100 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου