Breaking

Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2016

Κανόνι σε πασίγνωση εταιρεία αναψυκτικών: Ποιοι μεγιστάνες καίγονται να την αγοράσουν και γιατί


Οκτ 25, 2016



Μεταξύ ποιων γίνεται… νεροπόλεμος για τη Σουρωτή;Όταν πριν από ένα περίπου μήνα η Coca Cola HBC αποκτούσε μέσω ενός δημόσιου αναγκαστικού πλειστηριασμού το 15% της εταιρείας εμφιάλωσης Σουρωτή που έως τότε κατείχε εταιρεία συμφερόντων του Θ. Λιακουνάκου η είδηση πέρασε στα ψιλά.

Οι τόνοι όμως ανέβηκαν κατακόρυφα ξανά το μεσημέρι της Δευτέρας όταν άνθρωποι του Ιβάν Σαββίδη διέρρευσαν ότι o όμιλος του ισχυρού άνδρα του ΠΑΟΚ θα καταθέσει δημόσια πρόταση για την απόκτηση όσο το δυνατόν μεγαλύτερου ποσοστού στην Σουρωτή.
Σύμφωνα με πληροφορίες του news247 το νομικό τμήμα της Dimera Group επεξεργάζεται αυτή την στιγμή την πρόταση και αναμένεται μέσα στις επόμενες ώρες ή το αργότερο το πρωι της Τρίτης για την δημοσιοποίηση της.
Γρίφος για δυνατούς λύτες
Η πρόταση ουσιαστικά απευθύνεται στο 56% των μετόχων της εταιρείας που είναι 1.200 φυσικά πρόσωπα, οικογένειες και κάποιοι από αυτούς και εργαζόμενοι στην Σουρωτή ΑΕ.
Αρκετοί διατηρούν τις μετοχές κοντά εδώ και ένα αιώνα καθώς η Σουρωτη δημιουργήθηκε από Γάλλους που είχαν στρατοπεδεύσει στην Θεσσαλονίκη κατά την διάρκεια του Α Παγκοσμίου Πολέμου και με την αποχώρηση τους την διαχείριση την ανέλαβαν οι ντόπιοι.
Δηλαδή αν κάποιος – στην προκειμένη περίπτωση ο Ιβαν Σαββίδης – θέλει να σιγουρέψει ότι έχει τον έλεγχο της εταιρείας θα πρέπει να πείσει αυτούς τους ανθρώπους να ψάξουν στα μπαούλα και στα σεντούκια τους και να του παραδώσουν τις μετοχές τους έναντι 1 ευρώ η κάθε μία.
Για την απόκτηση του 15% που κατείχε η πλευρά Λιακουνάκου η Coca Cola Hellenic Bottling Company είχε προσφέρει 0,71 ευρώ ανά μετοχή τίμημα το οποίο ήταν κατά 70% μεγαλύτερο (0,44 ευρώ) από αυτό που είχε καταθέσει η ίδια η Σουρωτή για να αγοράσει τις μετοχές της.
Σύμφωνα με το περιβάλλον Σαββίδη η προσφορά της Coca Cola ήταν αυτή που θορύβησε τους μικρομετόχους που με την σειρά τους ζήτησαν από τον βορειοελλαδίτη επιχειρηματία να καταθέσει πρόταση.
Σύμφωνα με τους ίδιους οι φόβοι τους έχουν να κάνουν ότι δεν υπήρξε κάποιο busιness plan από την πλευρά της Coca Cola για την Σουρωτή.
Η υπόθεση γίνεται ακόμη πιο πολύπλοκη καθώς στην ήδη πολυμετοχική Σουρωτή Α.Ε. υπάρχουν άλλοι δύο μέτοχοι οι οποίοι διατηρούν ισχυρά ποσοστά.
Πρόκειται για τον Δήμο Θέρμης ο οποίος κατέχει 16% της εταιρείας και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας η οποία ελέγχει το 4,5% του μετοχικού κεφαλαίου. Και στις δύο τελευταίες περιπτώσεις η πιθανή πώληση των μεριδίων θα πρέπει να γίνει μέσω διαφορετικής δημόσιας διαδικασίας.
Τα παραπάνω καθώς δεν είναι γνωστό αν η Coca Cola HBC – η οποία ήδη έχει δώσει 1,7 εκατ. ευρώ για την απόκτηση του 15% της Σουρωτής – θα σηκώσει το γάντι για να προσφέρει υψηλότερο τίμημα από το 1 ευρώ ανά μετοχή που προτίθεται να προσφέρει η πλευρά Σαββίδη.
Τα σχέδια Σαββίδη για την Σουρωτή
Το ενδιαφέρον Σαββίδη για την εταιρεία εμφιάλωσης είναι το πρώτο του επιχειρηματία για εταιρεία τροφίμων στην Ελλάδα.
Υπενθυμίζεται ότι εκτός από τον ΠΑΟΚ, έχει αποκτήσει μεταξύ άλλων το εργοστάσιο της ΣΕΚΑΠ στην Ξάνθη και το ξενοδοχείο Μακεδονία Παλλάς ενώ δυναμική είσοδο επιχειρεί και στον χώρο των media μετά την απόκτηση της 4ης άδειας τηλεοπτικού σταθμού πανελλαδικής εμβέλειας.
Στην Ρωσία, όπου είναι και ο κύριος όγκος των επενδύσεων του, διαθέτει εκτενή παρουσία στον χώρο των τροφίμων μέσω του Agrokom Group.
Σύμφωνα με όσα ανέφεραν άνθρωποι του περιβάλλοντος Σαββίδη στο news247 η απόκτηση της Σουρωτής προβλέπει την δυναμική της είσοδο στην αγορά της Ρωσίας όπου μεταξύ των άλλων διαθέτει το δεύτερο μεγαλύτερο δίκτυο διανομής τροφίμων το οποίο είναι ανταγωνιστικό σε ένα βαθμό και με αυτό της Coca Cola και στην συγκεκριμένη αγορά.
Κατά την διάρκεια του ρεπορτάζ δεν έλειψαν και αυτοί που έδωσαν στον «νεροπόλεμο» της Σουρωτής και άλλες διαστάσεις, όπως αυτό των νέων με των παλιών επιχειρηματικών τζακιών στην Ελλάδα (Σαββίδης vs Δαυίδ) ή πηγαίνοντας το σε ακόμη πιο μεγάλο επίπεδο βλέποντας παιχνίδι επικράτησης ανάμεσα σε αμερικανικά και ρωσικά συμφέροντα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου