Breaking

Παρασκευή 27 Μαΐου 2016

Stratfor: Καμία εγγύηση ότι θα τηρήσει η Ε.Ε. τη συμφωνία της Ελλάδας

Παρασκευή, 27 Μαΐου 2016



To think tank ινστιτούτο γεωπολιτικής ανάλυσης της CIA, Stratfor, δημοσίευσε την ανάλυσή του για την Ελλάδα κάνοντας λόγο για ακόμα μία αποφυγή χρεοκοπίας για την Ελλάδα, ενώ εξήγησε πως η υπόσχεση μιας ελάφρυνσης χρέους στο μέλλον δε θα ανακουφίσει την καθημερινότητα των ελλήνων πολιτών...



Παράλληλα, το ινστιτούτο τόνισε πως παρόμοια συμφωνία είχε πραγματοποιηθεί και το 2011 μεταξύ ΕΕ και Ελλάδας, αλλά η αλλαγή πολιτικού σκηνικού στη χώρα ανέτρεψε την πορεία της συνεργασίας. Οι ανησυχίες επικεντρώνονται σε ενδεχόμενη αλλαγή πολιτικού προσωπικού στην Ευρώπη (πχ μετά τις εκλογές της Γερμανίας και της Γαλλίας το 2017) και ειδικότερα σε μια εμφάνιση ευρωσκεπτικιστών δυνάμεων που μπορεί να “ξεχάσουν” τη χτεσινή συμφωνία με την Ελλάδα.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, η Ελλάδα θα λάβει 10,3 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του προγράμματος διάσωσης τους επόμενους μήνες, ξεκινώντας με μια δόση 7,5 δισ. ευρώ τον Ιούνιο. Το ποσό αυτό θα είναι αρκετό για να επιτρέψει στην Αθήνα να κάνει τις πληρωμές χρέους τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, αποφεύγοντας τη χρεοκοπία στο άμεσο μέλλον. Επίσης, η ελληνική κυβέρνηση θα κερδίσει κάποιο χρόνο, καθώς με τη νέα “άνεση” που θα διαθέτει, οι πιστωτές έχουν εγγυηθεί ότι η Ελλάδα δε θα διατρέξει τον κίνδυνο χρεοκοπίας ή Grexit.

Μεσοπρόθεσμα αποτελέσματα της συμφωνίας

Τα αποτελέσματα της συμφωνίας θα φτάσουν και πέρα από το 2016. Οι δανειστές της Ελλάδας δεσμεύθηκαν να χορηγήσουν στην Αθήνα ελάφρυνση χρέους και παρότι οι λεπτομέρειες επ' αυτού δεν έχουν ακόμη ξεκαθαριστεί, το Eurogroup συμφώνησε να αξιολογήσει την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Επίσης, θα εξετάσει τρόπους για να διατηρήσει το ποσό που θα πηγαίνει για την αποπληρωμή του χρέους κάτω από το 15% του ΑΕΠ μέχρι το 2030 και κάτω από το 20% μετά απ' αυτό. Η χορήγηση χαμηλότερων επιτοκίων στην Ελλάδα, η αποπληρωμή των κερδών των ομολόγων που έχει η ΕΚΤ και η χρήση χρημάτων του πακέτου διάσωσης για την εξαγορά των πιο ακριβών δανείων που χορηγήθηκαν από το ΔΝΤ συζητήθηκαν ως επιλογές στο Eurogroup, ωστόσο οι περισσότερες από αυτές θα είναι διαθέσιμες μόνο μετά το πέρας του τρέχοντος προγράμματος στα μέσα του 2018.

Ικανοποιημένη η Γερμανία από τη συμφωνία

Η Γερμανία θα μπορέσει κι αυτή να χρησιμοποιήσει υπέρ της τη συμφωνία, καθώς είναι αντίθετη σε ένα ενδεχόμενο κούρεμα του ελληνικού χρέους, οπότε η υπόσχεση για μείωση επιτοκίων στο μέλλον και παράταση των χρόνων αποπληρωμής αποτελεί αποδεκτό συμβιβασμό για την γερμανική κυβέρνηση. Η καθυστέρηση των κινήσεων της ελάφρυνσης χρέους μέχρι τα μέσα του 2018 δίνει επίσης στην A. Merkel τη δυνατότητα να αφήσει στην άκρη το ζήτημα μέχρι την ολοκλήρωση των γερμανικών εκλογών στα τέλη του 2017.

Ο νέος ρόλος του ΔΝΤ

Ο νέος ρόλος του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα επίσης εξυπηρετεί τα συμφέροντα του Βερολίνου. Στο παρελθόν το ΔΝΤ είχε αρνηθεί να συμμετάσχει σε ένα πακέτο που δεν θα περιλαμβάνει ελάφρυνση χρέους. Λίγες μέρες πριν τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, το ΔΝΤ έφτασε στο σημείο να ζητήσει εμπροσθοβαρή και άνευ όρων ελάφρυνση χρέους για την Αθήνα. Η απόφαση του Eurogroup να παραχωρήσει ελάφρυνση χρέους προς την Ελλάδα ήταν μια υποχώρηση προς το Ταμείο. Η αναβολή ωστόσο της εφαρμογής της ελάφρυνσης οδηγεί στο συμπέρασμα ότι τα κράτη της βόρειας Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, κατάφεραν να πιέσουν το ΔΝΤ να υποχωρήσει στο χρονοδιάγραμμά του. Μετά το πέρας της συνεδρίασης του Eurogroup, το ΔΝΤ ανέφερε ότι θα μπορούσε να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα μέχρι το τέλος.

Η επίτευξη της συμφωνίας δεν σημαίνει ότι τελείωσαν τα προβλήματά της Ελλάδας. Από τώρα και μέχρι το 2018, η Αθήνα πρέπει να προχωρήσει σε περικοπές δαπανών και μεταρρυθμίσεις που θα φέρουν αποσταθεροποίηση, ενώ η υπόσχεση μιας ελάφρυνσης χρέους στο μέλλον, δε θα ανακουφίσει τους Έλληνες που πλήττονται από την επιβαλλόμενη λιτότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου