Breaking

Δευτέρα 2 Μαΐου 2016

ΚΡΙΣΗ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ: Έχει ξεκινήσει όπως και στα Ίμια από τα οποία ΤΙΠΟΤΑ δεν μάθαμε!

war-media

war-mediaΚΡΙΣΗ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ: Έχει ξεκινήσει όπως και στα Ίμια από τα οποία ΤΙΠΟΤΑ δεν μάθαμε!
Του ΠΑΡΙ ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΥ
Το 1996 η κρίση των Ιμίων “χτίστηκε” μεθοδικά από την Τουρκία. Το πρώτο κύμα επίθεσης εκδηλώθηκε από το ΜΜΕ. Κι όχι τα τουρκικά, αλλά τα ελληνικά!

Η υπόθεση του πλοίου που είχε προσαράξει στα Ίμια “σπρώχτηκε” -ακόμη άγνωστο από ποιους- σε ελληνικές εφημερίδες. Το πρώτο δημοσίευμα έγινε στην εφημερίδα Επενδυτής.Δεν υπήρξε θόρυβος κι αντίδραση . Υπήρξε και δεύτερο δημοσίευμα στα ΝΕΑ. Επισης χωρίς να προκληθεί “φασαρία”. Η πληροφορία αλλά και τα σχετικά σήματα του ΓΕΕΘΑ και έγγραφα του ΥΠΕΞ διοχετεύθηκαν στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤΕΝΝΑ. Το θέμα έγινε πρώτο στο πανίσχυρο τότε δελτίο των 20.30. Τη ζωντανή σύνδεση έκανε ο τότε διπλωματικός συντάκτης του σταθμού ο οποίος υπηρετούσε και τη θητεία του…Όλα γίνονται στην Ελλάδα. Η ζωντανή σύνδεση και τα ρεπορτάζ πυροδότησαν μπαράζ δημοσιευμάτων και η κρίση των Ιμίων άρχισε!
Λίγα 24ωρα μετά στις τηλεοπτικές μας οθόνες βλέπαμε πλάνα από …έκπληκτους Έλληνες ΟΥΚαδες κρυμμένους πίσω από τα βράχια των Ιμίων! Της αποβίβασης των Τούρκων ,είχε προηγηθεί …η απόβαση των ελληνικών τηλεοπτικών σταθμών,μαζί με παπάδες οι οποίοι έψαλλαν το “Σώσον Κύριε τον Λαό σου”! Πως να τον σώσει ο Κύριος με τέτοια ερασιτεχνική κυβέρνηση που επέτρεψε να γίνουν τόσα πολλά και τραγικά λάθη μέσα σε τόσα λίγα 24ωρα!
Μου έκανε μεγάλη εντύπωση τότε ότι κανείς από την κυβέρνηση δεν κάλεσε τους διευθυντές των μεγάλων ΜΜΕ για να τους ενημερώσει και να τους δώσει οδηγίες. Δεν γνωρίζω τι επικοινωνίες έγιναν τηλεφωνικά αλλά εκ του αποτελέσματος προκύπτει αβίαστα το συμπέρασμα ότι δεν έγινε καμία απολύτως προσπάθεια για διαχείριση της κρίσης. Έγινε προφανώς παιχνίδι…δημοσίων σχέσεων για το που θα δοθούν οι πιο “γαργαλιστικές” πληροφορίες και λεπτομέρειες για την κρίση!!!
Η επικοινωνιακή διαχείριση τέτοιων σοβαρών κρίσεων είναι ΠΟΛΕΜΟΣ. Και αυτό δυστυχώς στην Ελλάδα δεν το καταλάβαμε ούτε το 1996 στα Ίμια και πολύ φοβόμαστε δεν το καταλαβαίνουμε ούτε τώρα που το πράγμα “μυρίζει” κρίση στο Αιγαίο.
Γιατί το αναφέρουμε αυτό;
Τις τελευταίες ημέρες υπήρξαν δημοσιεύματα είτε υπερβολικά, είτε τελείως λανθασμένα για δήθεν επεισόδια που έγιναν στο Αιγαίο. Μόνο το υπουργείο Ναυτιλίας έκανε το αυτονόητο να διαψεύσει ότι πληροφορία δεν ίσχυε. Όπως για παράδειγμα ότι τουρκικά ακτοφυλακίδα προσπάθησε να παρεμποδίσει τον Επιτάφιο στις Οινούσσες. Στα Γενικά Επιτελεία πάλι εξακολουθούν να έχουν την ίδια λανθασμένη και επικίνδυνη σ΄ αυτές τις περιπτώσεις λογική να μην τολμούν …να διαψεύσουν! Το μόνο που κάνουν είναι να τηλεφωνούν στους μισούς δημοσιογράφους για να διαψεύσουν τους άλλους μισούς! Αυτό δεν μπορεί να είναι επικοινωνιακή στρατηγική όταν θα προκύψει σοβαρή κρίση. Δεν γνωρίζουμε ποιος ή ποιοι έχουν περάσει αυτό το …μάθημα επικοινωνιακής στρατηγικής στα Γενικά Επιτελεία ή αν πρόκειται για μια ανεξήγητη …φοβία.α πρέπει να καταλάβουν ότι αν η κατάσταση εκτραχυνθεί στα ελληνοτουρκικά το κομμάτι επικοινωνία και ΜΜΕ είναι μέρος των επιχειρήσεων. Είμαστε βέβαιοι ότι το γνωρίζουν και δεν είμαστε εμείς αυτοί που πρέπει να το επισημαίνουμε. Λέμε όμως ότι πρέπει να το εφαρμόσουν κιόλας. Δεν μπορεί ο καθένας να γράφει και να λέει ότι θέλει γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι κανένας δεν πρόκειται να του βάλει φρένο.
Επίσης θα πρέπει ο ΥΕΘΑ να πείσει όλους τους συμβούλους του ότι η κρίση στο Αιγαίο δεν προσφέραται για “δημόσιες σχέσεις” με διαρροές και παροχή πληροφοριών. Η ΧΟΥΡΙΕΤ ήδη άρπαξε την πρώτη ευκαιρία! Προσοχή μην την ξαναπατήσουμε…
Το τι θα μας προκύψει τις επόμενες ημέρες στα ελληνοτουρκικά εξαρτάται πρώτα απ΄ όλα από ΕΜΑΣ. Μην περιμένουμε τις ΗΠΑ, τον Πούτιν και το ξανθό γένος, τον Παίσιο που πολλοί θα επικαλεστούν κλπ. Το πως θα εξελιχθεί η κατάσταση εμείς πρέπει να το αποφασίσουμε και το καθοδηγήσουμε…
Militaire.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου