Breaking

Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2016

«Μπλόκο» των δανειστών στο ευνοϊκό μέτρο της απόσυρσης

Δημοσιεύθηκε: 28/02/2016 

418099

Τι και αν ο αρμόδιος υπουργός ανακοίνωσε στο τέλος Δεκεμβρίου ότι παρατείνεται το ευεργετικό μέτρο της απόσυρσης.
Τι και αν οι εισαγωγείς με στοιχεία κατέθεσαν τα κέρδη για την ελληνική κυβέρνηση από τους φόρους.

Τι και αν έχουν γεμίσει τα τελωνεία και δεν γίνεται κανένας εκτελωνισμός.
Οι δανειστές δεν καταλαβαίνουν τίποτα.
Ο αρμόδιος υπουργός κατέθεσε το σχέδιο για την παράταση της απόσυρσης – όπως άλλωστε είχε ανακοινώσει- αλλά στου κουφού την πόρτα όσο θέλεις βρόντα.
Μην νομίσετε ότι στην Ελλάδα κάνουν κουμάντο οι υπουργοί. Θα κάνετε λάθος. ΟΙ τροικανοί κάνουν κουμάντο. Οι δανειστές αποφασίζουν και οι υπουργοί απλά τα ανακοινώνουν.
Μετά την άρνηση των δανειστών να επεκταθεί η ισχύς της απόσυρσης παλαιών αυτοκινήτων έως τον Ιούνιο του 2016,υπάρχουν δύο σενάρια. Τόσο η κυβέρνηση όσο και ο ΣΕΑΑ (Σύνδεσμος Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκίνητων)  προσπαθούν να βρουν λύση για να μειωθούν οι συνέπειες από τη διακοπή του ευνοϊκού μέτρου.

Το σωστό -και είναι η καλύτερη λύση – είναι να δεχθεί το κουαρτέτο την επέκταση του μέτρου για δύο μήνες. Να ισχύσει δηλαδή το μέτρο μέχρι το τέλος Απριλίου. Έτσι θα ολοκληρωθούν οι 6.000 παραγγελίες που είναι σε εκκρεμότητα για την αγορά καινούργιων αυτοκινήτων με το ευνοϊκό μέτρο της απόσυρσης. Θα εκτελωνισθούν ακόμη  όλα τα αυτοκίνητα που βρίσκονται στα τελωνεία με έξοδα των αντιπροσώπων οι οποίοι στη συνέχεια θα τα μεταβιβάζουν στους νέους αγοραστές οι οποίοι θα προχωρούν σε αγορές όσο η αγορά ακόμη είναι ευνοϊκή γι αυτούς.
.
Το δεύτερο σενάριο δεν είναι καθόλου καλό. Σε περίπτωση που το κουαρτέτο  δεν  δεχθεί ούτε μία ημέρα παράταση της απόσυρσης, τότε:
Α) Οι  αγοραστές θα ολοκληρώσουν την αγορά του αυτοκινήτου καταβάλλοντας ολόκληρο το ποσό της φορολογίας.
Β) Οι αγοραστές θα ακυρώσουν την παραγγελία και θα ζητήσουν πίσω τα χρήματα που είχαν προκαταβάλει.

Στην περίπτωση αυτή όπως καταλαβαίνετε οι αντιπροσωπείες τινάζονται στον αέρα.
Γιατί όχι μόνο θα πρέπει να επιστρέψουν τα χρήματα από τις παραγγελίες αλλά θα έχουν μπει μέσα από τα αυτοκίνητα που ήδη πλήρωσαν στα εργοστάσια για να φέρουν στην Ελλάδα αφού είχαν τη διαβεβαίωση του αρμόδιου υπουργού και είχαν εξασφαλισμένους και τους πελάτες.
Τι θα γίνει;
Κοντός ψαλμός αλληλούια. Μέσα στη βδομάδα αναμένονται οι αποφάσεις των ξένων που μας διοικούν.

Του Γιώργου Χαλάτση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου