Breaking

Σάββατο 29 Αυγούστου 2015

Σοκάρει η νέα έρευνα: 6 στις 10 γυναίκες υποφέρουν από κονδυλώματα

Aug 29, 2015

23
 Σημαντική άνοδος των σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων, μεταξύ αυτών και των κονδυλωμάτων, παρατηρείται, το καλοκαίρι, σύμφωνα με τους ειδικούς, καθώς η καλοκαιρινή περίοδος, ιδιαίτερα για τους νέους είναι συνδεδεμένη με ερωτικές περιπέτειες, με αναζήτηση νέων συγκινήσεων, νέων συντρόφων.

«Η συχνότητα εμφάνισης των κονδυλωμάτων αυξάνεται ραγδαία στον δυτικό κόσμο. Εκτιμάται ότι το 50-70% των σεξουαλικά ενεργών ανθρώπων θα προσβληθούν κάποια στιγμή στη ζωή τους από τον ιό HPV. Μάλιστα, 6 στις 10 γυναίκες είναι θετικές στον ιό μόλις τρία χρόνια μετά την έναρξη της σεξουαλικής τους ζωής», τονίζει ο πρόεδρος της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής, Αναστάσιος Ξιάρχος.
Η εμφάνιση των μικρών ογκιδίων που προκαλεί η μόλυνση από τον ιό HPV -αιτία εμφάνισης των κονδυλωμάτων- γίνεται περίπου ένα με τρεις μήνες μετά την «ένοχη» σεξουαλική επαφή. Όμως οι δερματικές αυτές βλάβες συχνά περνούν απαρατήρητες στα αρχικά στάδια, καθώς σπάνια προκαλούν συμπτώματα όπως είναι η φαγούρα και το κάψιμο. Με την πάροδο του χρόνου όμως, τα ρόδινα ή καφεοειδή αυτά ογκίδια που μοιάζουν με κουνουπίδι, μεγαλώνουν και αποκτούν μίσχο ή συνενώνονται μεταξύ τους. Τότε γίνονται ευκολότερα αντιληπτά, οπότε και ο ασθενής αναζητά ιατρική συμβουλή.
Όπως εξηγεί ο κ. Ξιάρχος, ο ιός HPV (Human papillomavirus) ή ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων, είναι στην πραγματικότητα μια οικογένεια ιών, η οποία περιλαμβάνει περισσότερα από 150 στελέχη. Τριάντα απ’ αυτά είναι σεξουαλικώς μεταδιδόμενα, τα μισά απ’ αυτά είναι υψηλού κινδύνου, με τα στελέχη 16 και 18 να ευθύνονται για το 70% των καρκίνων του τραχήλου της μήτρας».
Η διάγνωση των κονδυλωμάτων που βρίσκονται στα έξω γεννητικά όργανα γίνεται με απλή κλινική εξέταση. Όμως για να αποκλειστεί η πιθανότητα ύπαρξής τους στον κόλπο ή τον πρωκτό επιβάλλεται η διενέργεια ορθοσκόπησης και κολποσκόπησης με ταυτόχρονη βιοψία ή τεστ Παπανικολάου.
Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία είναι απαραίτητη, για να αποφευχθούν επιπλοκές και μόνιμες βλάβες, τονίζουν οι ειδικοί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου