Breaking

Τετάρτη 29 Ιουλίου 2015

Έκθεση: Έκρηξη στον κλάδο των κατασκευών σε όλη την Ευρώπη (εκτός από την Ελλάδα)



Έπειτα από μια μακρά περίοδο «χαμηλών πτήσεων», οι επενδύσεις στον ευρωπαϊκό κατασκευαστικό κλάδο άρχισαν να αυξάνονται ξανά το 2014 και αναμένεται να συνεχίσουν να αυξάνονται και το 2015 και ακόμη περισσότερο το 2016....


 Αυτό προκύπτει, μεταξύ άλλων, από τη δωδέκατη έκδοση της έρευνας, με τίτλο «Ευρωπαϊκές Κατασκευαστικές Δυνάμεις», που δημοσιεύει η Deloitte.

Η έρευνα εξετάζει τις αποδόσεις των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών κατασκευαστικών ομίλων το 2014 με κριτήρια τα έσοδα, τη χρηματιστηριακή αξία, τη διεθνοποίηση, τη διαφοροποίηση, την κερδοφορία, τις δανειακές υποχρεώσεις και άλλους χρηματοοικονομικούς δείκτες.

Όπως είχε διατυπωθεί στην προηγούμενη έκδοση, έπειτα από πέντε χρόνια συνεχούς συρρίκνωσης, το 2014, ο ευρωπαϊκός κατασκευαστικός κλάδος ανέκαμψε από την ύφεση και παρουσίασε μικρή ανάπτυξη. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η τάση αυτή θα συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια. Ωστόσο, όπως αναφέρεται, ο κλάδος αντιμετωπίζει αυτή τη νέα περίοδο με επιφυλακτικότητα, λόγω των δυσκολιών του παρελθόντος.

Ειδικότερα, από την έρευνα προκύπτουν τα ακόλουθα:

«Κύκλος εργασιών

Στην κατάταξη των 50 μεγαλύτερων ευρωπαϊκών κατασκευαστικών ομίλων, με κριτήριο τον κύκλο εργασιών του 2014, επικρατούν οι γαλλικοί όμιλοι Vinci SA και Bouygues SA (1η και 3η θέση, αντίστοιχα), με τον ισπανικό όμιλο ACS στη 2η θέση.

Χρηματιστηριακή αξία

Το 2014, η χρηματιστηριακή αξία των 20 μεγαλύτερων εταιρειών κατέγραψε αύξηση ύψους 6%, ενώ ο δείκτης Euro Stoxx 50 Index αυξήθηκε κατά 1%. Όπως και τις προηγούμενες χρονιές, στις πρώτες θέσεις της κατάταξης των 20 μεγαλύτερων κατασκευαστικών δυνάμεων βρίσκονται οι Vinci, Ferrovial και Bouygues. Η Barratt (Ηνωμένο Βασίλειο) πέτυχε τη μεγαλύτερη ανάπτυξη σε απόλυτους όρους, ενώ η Fomento De Constr.Y Contratas SA (FCC-Ισπανία) το πιο σημαντικό ποσοστό αύξησης, κυρίως, λόγω της αύξησης κεφαλαίου ύψους ενός δισ. ευρώ.

Παρά το γεγονός ότι οι ευρωπαϊκές κατασκευαστικές εταιρείες έχουν σημειώσει αύξηση της χρηματιστηριακής τους αξίας από το 2012, η συνολική χρηματιστηριακή αξία τους παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα, σε σχέση με τα επίπεδα που είχε φτάσει την περίοδο πριν από την κρίση (2007). Σύμφωνα με τα στοιχεία του Δεκεμβρίου του 2014, η συνολική χρηματιστηριακή αξία για τις 20 μεγαλύτερες ευρωπαϊκές κατασκευαστικές εταιρείες ήταν κατά 19% χαμηλότερη απ' όσο ήταν το 2007.

Προοπτικές

Έπειτα από μια μακρά περίοδο περιορισμένων επενδύσεων, οι επενδύσεις στον ευρωπαϊκό κατασκευαστικό κλάδο άρχισαν να αυξάνονται ξανά το 2014 και αναμένεται να συνεχίσουν να αυξάνονται και το 2015 και ακόμη περισσότερο το 2016. Ωστόσο, η ανάκαμψη στις επενδύσεις στον κατασκευαστικό κλάδο θα αποδειχθεί σημαντική μόνο το 2016, όταν ο αρνητικός αντίκτυπος των τρεχουσών προσαρμογών στην αγορά κατοικίας θα είναι λιγότερο αισθητός.

Η κατασκευαστική δραστηριότητα μειώθηκε από την αρχή της οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κρίσης έως το 2013, ενώ το 2014 και στις αρχές του 2015 παρουσίασε μια μικρή βελτίωση. Οι επενδύσεις στον κατασκευαστικό κλάδο στην Ευρώπη, μετά από μία μείωση κατά 3% το 2012 και το 2013, το 2014 αυξήθηκαν κατά 1% περίπου. Για πρώτη φορά από την αρχή της κρίσης, ο ευρωπαϊκός κατασκευαστικός κλάδος και η ευρωζώνη κατέγραψαν καθαρή δημιουργία θέσεων εργασίας.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι επενδύσεις στον κατασκευαστικό κλάδο αναμένεται να αυξηθούν κατά 2,1% και 3,5%, το 2015 και το 2016, αντίστοιχα. Συνολικά, οι επενδύσεις στον κατασκευαστικό κλάδο στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2014 έφτασαν το 1,37 τρισ. ευρώ.

Διαφοροποίηση δραστηριοτήτων (πέραν των κατασκευών)

Η ύφεση στον ευρωπαϊκό κατασκευαστικό κλάδο από το 2008 μαζί με την υψηλού βαθμού εξειδίκευση στις εγχώριες αγορές κατέδειξαν ότι με τη διαφοροποίηση δραστηριοτήτων είναι δυνατή η επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης, αλλά και η αύξηση των χαμηλών περιθωρίων που χαρακτηρίζουν τις κατασκευαστικές δραστηριότητες. Οι στρατηγικές διαφοροποίησης εστιάζουν σε δραστηριότητες που μοιράζονται κοινούς πελάτες με τον κατασκευαστικό κλάδο και καλύπτουν μια σειρά υπηρεσιών από όλο εύρος των έργων υποδομής (παραχωρήσεις, ανάπτυξη ακινήτων κ.λπ.)».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου