Breaking

Τετάρτη 1 Απριλίου 2015

Wall Street Journal: Ο οδηγός για τα άδεια ταμεία της Ελλάδας.Πότε θα ξεμείνει από χρήματα

Τετάρτη, 1 Απριλίου 2015


«Πότε τελειώνουν τα χρήματα της Ελλάδας;», είναι το ερώτημα που θέτει η Wall Street Journal, παρουσιάζοντας έναν οδηγό για τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας.
Μέσα από ερωτήσεις και απαντήσεις το δημοσίευμα προσπαθεί να δώσει απάντηση στο πόσο χρόνο έχει η Ελλάδα στη διάθεσή της....

1. Πόσο χρόνο έχει στη διάθεσή της η Ελλάδα μέχρι να εξαντληθούν πλήρως τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας;
Η αλήθεια είναι μια: Κανείς δεν ξέρει. Ούτε και η ίδια η ελληνική κυβέρνηση. «Η κατάσταση σε όρους ρευστότητας είναι εξαιρετικά ρευστή», δηλώνουν ανώτατες κυβερνητικές πηγές. Σύμφωνα με κάποιους, τα ταμειακά διαθέσιμα θα έχουν εξαντληθεί στα μέσα Απριλίου. Το πότε θα εξαντληθούν θα εξαρτηθεί από το πόσες - εγχώριες - πληρωμές είναι πρόθυμη και ικανή να κάνει η ελληνική κυβέρνηση.
2. Πότε είναι προγραμματισμένες οι επόμενες αποπληρωμές χρέους;
Η Ελλάδα πρέπει να αποπληρώσει δόση προς το ΔΝΤ, ύψους 450 εκατ. ευρώ, στις 9 Απριλίου.
Μέχρι στιγμής παραμένει αβέβαιο το εάν η ελληνική κυβέρνηση έχει αρκετά χρήματα για να την καταβάλει. Ελληνες αξιωματούχοι αποφεύγουν να επιβεβαιώσουν δημοσίως εάν θα πραγματοποιηθεί κανονικά η πληρωμή. Ορισμένοι Ελληνες αξιωματούχοι αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην αποπληρωθεί η δόση στο ΔΝΤ, εάν αυτό σημαίνει πως δεν θα καταβληθούν μισθοί και συντάξεις.
3. Εχει ταμειακά αποθέματα η ελληνική κυβέρνηση;
Οχι πολλά. Το ελληνικό δημόσιο θα προχωρήσει σε έκδοση εντόκων γραμματίων στις 8 Απριλίου, ενώ η κυβέρνηση θεωρεί πως η νέα νομοθεσία θα δώσει κίνητρο στους Ελληνες φορολογούμενους, προκειμένου να καταβάλλουν τους φόρους τους και να ενισχυθούν τα κρατικά έσοδα.
4. Ποιες είναι ημερομηνίες- κλειδιά για την Ελλάδα;
Μετά από την αποπληρωμή της 9ης Απριλίου στο ΔΝΤ, η Ελλάδα πρέπει να πληρώσει περίπου 2,4 δισ. βραχυπρόθεσμου χρέους σε ιδιώτες επενδυτές, στις 14 και 17 Απριλίου. Μετά η κυβέρνηση πρέπει να βρει επιπλέον 1,7 δισ. για τους μισθούς και τις συντάξεις που πρέπει κανονικά να πληρωθούν στα τέλη Απριλίου. Αλλα 1,4 δισ. για εξαγορά έντοκων γραμματίων απαιτούνται στις 8 Μαρτίου και αποπληρωμή 779 εκατομμυρίων στο ΔΝΤ στις 12 Μαΐου. Αλλά η κρίσιμη ημερομηνία είναι η 20η Ιουλίου, όταν ωριμάζουν ελληνικά ομόλογα 3,5 δισεκατομμυρίων, τα οποία κατέχει η ΕΚΤ. Η αποτυχία αποπληρωμής σχεδόν σίγουρα θα σημάνει το τέλος της Ελλάδας στο ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου