Breaking

Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2014

«Βολές» Βουδούρη κατά Τατούλη για την «Διαχείριση απορριμμάτων»

 Η Περιφέρεια Πελοποννήσου δυστυχώς παρουσιάζει τη χειρότερη εικόνα σ’ όλη την Ελλάδα στη διαχείριση των απορριμμάτων. Υποτίθεται ότι προχωρά η υπογραφή της σύμβασης, με τη μέθοδο ΣΔΙΤ, αλλά τα προβλήματα σήμερα μεγαλώνουν και πολλαπλασιάζονται σ’ όλους τους Δήμους.
Αυτό οφείλεται α) στην επιλεκτική δράση της Διοίκησης της Περιφέρειας για την ικανοποίηση των συμφερόντων της αναδόχου Εταιρείας ΤΕΡΝΑ, β) στην προκλητική, σκόπιμη αδιαφορία της για τη διαχείριση του προβλήματος σ’ αυτό το μεταβατικό στάδιο, ενώ  δίπλα της ο «κόσμος καίγεται» και γ) στην απουσία της οργανωμένης παρέμβασης των Δήμων για τα προβλήματα που τους απασχολούν.
Παρά τις μεγαλόστομες διακηρύξεις του Περιφερειάρχη περί σχεδιασμένης διαχείρισης και αντιμετώπισης των προβλημάτων και περί της καλής συνεργασίας με τους Δήμους, αναφέρουμε τα παρακάτω:
  • Τα οξυμμένα προβλήματα απομάκρυνσης και εναπόθεσης των απορριμμάτων στην Τρίπολη και στην Ερμιονίδα μετά το «κλείσιμο της πόρτας» στη Φυλή της Αττικής.
  • Την αντίδραση των φορέων του Δ. Ξυλοκάστρου για κάθε προσπάθεια χρησιμοποίησης του μοναδικού ΧΥΤΑ στην Περιφέρεια για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
  • Την πρόσφατη απόφαση του Πρωτοδικείου Καλαμάτας για την απομάκρυνση των δεμάτων των απορριμμάτων με ευθύνη της Περιφέρειας, του ΦοΔΣΑ και του Δήμου από την περιοχή Αγ. Νικόλαος της Πύλου.
  • Τα συνεχή πρόστιμα της Περιφέρειας για τους ανεξέλεγκτους ΧΑΔΑ όπως πρόσφατα στους Γαργαλιάνους με 40.000 €.
  • Τις συχνές φωτιές σε πολλούς χώρους εναπόθεσης των απορριμμάτων («Πουρνάρι» Ζευγολατιού Δ. Βέλου – Βόχας, Αγ. Νικόλαος Πύλου, Μύλοι Κυπαρισσίας, Γαργαλιάνοι, κ.ά.).
  •  Τις συνεχείς εντεινόμενες προσπάθειες των Δήμων για αυτοτελή και μερική διαχείριση των απορριμμάτων τους, αξιοποιώντας πόρους από τα σχετικά χρηματοδοτικά προγράμματα (σύμβαση Δ. Καλαμάτας με 763.000 € για συστήματα συμπίεσης κ.ά.).
Με δεδομένα ότι:
α) Η Περιφέρεια Πελοποννήσου αντικατέστησε τον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) των Δήμων αναλαμβάνοντας κύρια την διαχείριση της σύμβασης με ΣΔΙΤ αλλά προφανώς και σοβαρό μέρος της ευθύνης για τα τρέχοντα ζητήματα.
β) Η υπογραφή της σύμβασης με την ΤΕΡΝΑ από τον Αύγουστο του 2014 (δηλώσεις κ. Τατούλη) μεταφέρεται  στο 2015 (δηλώσεις κ. Μανιάτη) . Θυμίζουμε ότι η κατασκευή των πρώτων έργων υποδομής που προβλέπονται από τη σύμβαση απαιτούν πάνω από 1 χρόνο για να ολοκληρωθούν.
γ) Από την παραπάνω συμφωνία προβλέπεται ότι από την υπογραφή της σύμβασης και για 10 μήνες τουλάχιστον θα γίνεται με ευθύνη της εταιρείας η προσωρινή διαχείριση των απορριμμάτων.
Επισημαίνουμε ότι με την αρχή της αποκλειστικότητας ισχύει ότι χωρίς την προηγούμενη συγκατάθεση του Ιδιωτικού Φορέα Σύμπραξης (ΤΕΡΝΑ) απαγορεύεται κάθε άλλη παράλληλη δράση από οποιονδήποτε φορέα στην Περιφέρεια δεσμεύοντας συγχρόνως όλους τους ΟΤΑ της Περιφέρειας να παραδίνουν το σύνολο των σύμμεικτων στερεών αποβλήτων τους στην Εταιρεία.
δ) Υπάρχουν σοβαρές δικαιολογημένες ενστάσεις σ’ όλα τα θεσμικά επίπεδα ελέγχου, της προς υπογραφή σύμβασης, με μεγάλες πιθανότητες καθυστέρησης ή και «παγώματος» του έργου.
Από τα παραπάνω  προκύπτει ότι η δέσμευση του κ. Τατούλη ότι τα έργα της ΤΕΡΝΑ θα έχουν ολοκληρωθεί το 2015 είναι προφανώς εξωπραγματική και ότι  θα υπάρξει  παράταση της ενδιάμεσης μεταβατικής φάσης, που απασχολεί όλους τους Δήμους και τους δημότες,  τουλάχιστον 1,5 χρόνο.
Επερωτάται  ο Περιφερειάρχης :
  1. Σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ, για να γίνει αποδεκτή η νέα σύμβαση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έπρεπε να προηγηθεί η αναθεώρηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ) γι’ αυτό και βιαστικά και πρόχειρα ο περιφερειάρχης υπέγραψε από 23/5/2014 σύμβαση με το μελετητικό γραφείο «Φραντζή Συνεργάτες ΕΠΕ». Επειδή έχει παρέλθει ο χρόνος των 63 ημερών της σύμβασης χωρίς να γίνει διαβούλευση με την κοινωνία και χωρίς να εκφράσει γνώμη ο ΦοΔΣΑ, ποια τα συμπεράσματα αυτής της μελέτης και γιατί δεν γνωμοδότησε το Περιφερειακό Συμβούλιο;
  1. Τι γίνεται με το πρόγραμμα αποκατάστασης των 82 Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων (ΧΑΔΑ) στην περιφέρειά μας μιας και από 8/7/2014 δεσμευόσασταν μαζί με το ΥΠΕΚΑ ότι σε 10 μήνες θα υπάρχει η αποκατάστασή τους και θα γίνουν έργα προσωρινής διαχείρισης;
  1. Σκοπεύετε ν’ αντιμετωπίσετε σ’ αυτό το μεγάλο μεταβατικό στάδιο τα οξυμμένα προβλήματα με τα απορρίμματα στην περιοχή μας και με ποιο τρόπο; Θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν θα χρησιμοποιήσετε πάλι αποτυχημένες πανάκριβες μεθόδους όπως τους δεματοποιητές.
  1. Αντί να στέλνετε πρόστιμα θα συνεργαστείτε με τους Δήμους της περιοχής για ν’ αντιμετωπίσετε τα προβλήματα που καθημερινά ανακύπτουν και πότε προβλέπεται να αναλάβει τη διαχείριση των απορριμμάτων ο νεοσυσταθείς ΦοΔΣΑ της Πελοποννήσου;
Τρίπολη, 29 Σεπτεμβρίου 2014
Οι επερωτώντες Περιφερειακοί Σύμβουλοι της παράταξης «Πελοπόννησος Πρώτα»
Οδυσσέας Βουδούρης
Γεώργιος  Γαβρήλος
Παναγιώτης Γατσόπουλος
Παναγιώτης Γκανάς
Παναγιώτα Κοζομπόλη
Θεοφάνης  Κουρεμπές
Νικόλαος Πατσαρίνος
Σταύρος Χρυσαδάκος

Γεώργιος Ψυχογιός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου