Breaking

Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

Eξαιρούνται από τον φόρο τα αγροτικά κτίσματα


Την απαλλαγή από τον ενιαίο φόρο ακινήτων των αποθηκευτικών χώρων γεωργικών μηχανημάτων, καθώς και των χώρων άλλης χρήσης, όπως στάνες, θερμοκήπια κ.λπ....
που βρίσκονται μέσα σε αγροτεμάχια, ανακοίνωσε αργά χθες το βράδυ το υπουργείο Οικονομικών μετά τις έντονες ενστάσεις που διατύπωσαν 22 βουλευτές της ΝΔ με επικεφαλής τον Ιωάννη Τζαμτζή, μέσω ερώτησης που κατέθεσαν στη Βουλή προς τον υπουργό Οικονομικών.

Στην ανακοίνωση του υπουργείου διευκρινίζεται ότι "στο νέο νομοσχέδιο για τα ακίνητα οι αποθηκευτικοί χώροι που βρίσκονται σε αγροτική γη (γεωργικών μηχανημάτων, θερμοκήπια, στάνες κ.λπ.) δεν πρόκειται να φορολογηθούν".

Ωστόσο μεγάλες φορολογικές επιβαρύνσεις φέρνει ο ενιαίος φόρος ακινήτων στους ιδιοκτήτες οικοπέδων που βρίσκονται εντός σχεδίου ή οικισμού, με το μεγαλύτερο φορολογικό βάρος να πέφτει στους φορολογούμενους που κατέχουν οικόπεδα σε ακριβές περιοχές της χώρας. Μάλιστα ο φόρος είναι μικρότερος εάν εντός του οικοπέδου υπάρχει κατοικία και μεγαλύτερος αν στο οικόπεδο δεν υπάρχει κτίσμα.

Εφόσον στα οικόπεδα βρίσκεται κτίσμα, τότε φορολογείται η επιφάνεια που υπολείπεται από τη χρήση του συντελεστή αξιοποίησης του οικοπέδου. Στην περίπτωση αυτή, επίσης, στο μέρος του οικοπέδου που φορολογείται ο φόρος μειώνεται κατά 25%.

Στο μεταξύ, με ιστορίες "φορολογικής τρέλας" σχολιάζουν απλοί φορολογούμενοι το νομοσχέδιο για τον ενιαίο φόρο ακινήτων, το οποίο θα βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση μέχρι το μεσημέρι. Τα περισσότερα από τα 290 σχόλια που υποβλήθηκαν είναι επικριτικά, ενώ σε πολλά δεν λείπει η ειρωνεία αλλά και το χιούμορ.

Οι πολίτες θεωρούν τη φορολογία εξοντωτική, ειδικά για τις πολύτεκνες οικογένειες, τους ανέργους καθώς και για τα άτομα με αναπηρία, ενώ ορισμένοι δεν διστάζουν να "χαρίσουν" ακόμα και τα σπίτια τους στο Δημόσιο, λέγοντας ότι αδυνατούν να καταβάλουν τον φόρο.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα δύο άνεργων αδελφών που κληρονόμησαν από τη γιαγιά τους ένα οικόπεδο 2.200 τετραγωνικά μέτρα στο Ηράκλειο στην Κρήτη. Θα πρέπει να πληρώνουν κάθε χρόνο από 2.200 ευρώ ο καθένας για ακίνητα που δεν τα αγοράζει κανείς.

"Δεν μπορούμε να πληρώσουμε τόσους φόρους στα ακίνητα που αγοράσαμε με στεγαστικά δάνεια και ακόμη τα ξεχρεώνουμε ή αποκτήσαμε με γονική παροχή ή κληρονομιά και έχουμε μισθούς μειωμένους κατά 40%", σημειώνει μια φορολογούμενη, ενώ ένας άλλος πολίτης διηγείται το παράδειγμα της μητέρας του, η οποία για το σπίτι που έχει στην κατοχή της ο φόρος που θα πρέπει να πληρώνει τον χρόνο είναι 1.442,28 ευρώ, όταν το ετήσιο εισόδημά της από τη σύνταξη του συζύγου της είναι 9.600 ευρώ και αναρωτιέται έστω και με έκπτωση 50% πώς θα πληρώσει τον φόρο.

ethnos.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου