Breaking

Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2013

Tι λένε αμερικανικά και γερμανικά ΜΜΕ για τις συλλήψεις


Αναρτήθηκε από τον/την economikos στο Σεπτεμβρίου 29, 2013

4-oi-megaloparagontes-pou-vriskontai-sti-gada[1]Στις συλλήψεις στελεχών και βουλευτών της Χρυσής Αυγής αναφέρονται αρκετά αμερικανικά ΜΜΕ, με ανταποκρίσεις από την Αθήνα.

Μεταξύ άλλων, επισημαίνεται η αγανάκτηση μεγάλης μερίδας του ελληνικού λαού για τη δράση της Χρυσής Αυγής, ενώ σε πολλές αναφορές καταγράφεται ο «ρατσιστικός, αντισημιτικός και ναζιστικός» χαρακτήρας της οργάνωσης.

Επιπλέον, αναφέρεται ότι για πρώτη φορά μετά την πτώση της στρατιωτικής χούντας το 1974 γίνεται σύλληψη αρχηγού πολιτικού κόμματος και προβάλλονται οι κατηγορίες για ανθρωποκτονία, παράνομη κατοχή όπλων, πρόκληση σωματικής βλάβης, επιθέσεις με εκρηκτικά και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Τα περισσότερα ΜΜΕ μεταδίδουν ότι λιγότερο από δυο εβδομάδες μετά τη δολοφονία ενός αντι-φασίστα έλληνα μουσικού, ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής και μέλος του Κοινοβουλίου, συνελήφθη το πρωί με βασική κατηγορία αυτή της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης.

Oι New York Times διευκρινίζουν ότι η ασυλία που συνήθως απολαμβάνουν τα μέλη του Κοινοβουλίου αίρεται αυτόματα σε περίπτωση κακουργήματος.

Τόσο οι New York Times όσο και άλλα έντυπα, όπως η Wall Street Journal και η Washington Post γράφουν ότι οι συλλήψεις αποτελούν μέρος μιας διευρυμένης εκστρατείας για την πάταξη του εξτρεμισμού στην Ελλάδα, που τροφοδοτείται από μια «καταστροφική οικονομική κρίση».

Επίσης, προβάλλονται οι σχετικές αναφορές του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και η αποφασιστικότητά του για να περιοριστεί η δράση και η επιρροή της Χρυσής Αυγής.

Το CNN και άλλα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα προβάλλουν την είδηση, αναφέροντας ότι ο ηγέτης της Χρυσής Αυγής και τέσσερις βουλευτές του κόμματος έχουν συλληφθεί με την κατηγορία της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης.

Η ελληνική δικαιοσύνη κάνει σοβαρά τη δουλειά της στον αγώνα κατά της ακροδεξιάς βίας», σημειώνει το Spiegel. «Η Ελλάδα υποσχέθηκε σκληρή αντίδραση εναντίον του ακροδεξιού εγκλήματος μετά τα δολοφονία του Παύλου Φύσα, και τώρα μετά τις υποσχέσεις βλέπουμε και τις πρώτες συνέπειες» γράφει ο γερμανός αρθρογράφος.

«Το πρωί η ελληνική αστυνομία συνέλαβε τον αρχηγό και πολλούς βουλευτές του νεοναζιστικού κόμματος Χρυσή Αυγή» τιτλοφορεί σχετικό άρθρο και η εφημερίδα die Welt.

Σε σχόλιό της η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung με τον τίτλο «Όψιμη αφύπνιση» κάνει αναφορά στις διασυνδέσεις του νεοναζιστικού κόμματος με ανθρώπους της αστυνομίας, δίνει βάρος στη προχωρημένη διάβρωση των σωμάτων ασφαλείας που έχει ξεκινήσει από καιρό και χαρακτηρίζει ως ανησυχητικό το ότι υπήρχαν προειδοποιητικά μηνύματα από καιρό που δεν ελήφθησαν υπόψη.

«Μόνο μετά τη δολοφονία του Φύσα από μέλος της Χρυσής Αυγής η ελληνική κυβέρνηση ξαφνικά βιάστηκε να καθαρίσει τις τάξεις της αστυνομίας, η ζημιά όμως έγινε και το πολιτικό τίμημα είναι υψηλό, θα μπορούσε να κοστίσει ακόμη και το αξίωμα του Αντώνη Σαμαρά σε περίπτωση που οι πιεσμένοι νεοναζιστές παραιτηθούν και καταστούν αναγκαίες νέες ή επαναληπτικές εκλογές» σημειώνει μεταξύ άλλων ο σχολιαστής της. «Η ριζοσπαστική αριστερά θριαμολογεί ήδη από καιρό, ζητά προσφυγή στις κάλπες χωρίς να ξέρει τι θα πρέπει να κάνει. Όλα αυτά δεν βοηθούν την Ελλάδα που χρειάζεται ηρεμία. Οι νεοναζιστές ανήκουν σε αυτούς που ωφελήθηκαν από την κρίση, πολλοί Έλληνες τους ψήφισαν από αντίδραση, τώρα μετά τη δολοφονία Φύσσα αφυπνίστηκαν και τους γυρίζουν τα νώτα. Αυτό είναι και το μόνο καλό στη νέα ελληνική τραγωδία» επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα.

Για τις αιφνιδιαστικές εξελίξεις στην Αθήνα η εφημερίδα Handelsblattδημοσιεύει ανταπόκριση από την Αθήνα. «Ο Νίκος Μιχαλολιάκος προφανώς θα χαίρονταν για το Σαββατοκύριακο με τις καλοκαιρινές θερμοκρασίες» γράφει χαρακτηριστικά ο αρθρογράφος. «Αλλά το Σάββατο ξεκίνησε άσχημα γι αυτόν και τους ακολούθους τους, που τον αποκαλούν Φύρερ….Οι συλλήψεις αποτελούν σημείο τομής για την 28χρονη ιστορία τη Χρυσής Αυγής. Για πρώτη φορά από την πτώση των συνταγματαρχών συλλαμβάνονται πολιτικοί και βουλευτές. Για πρώτη φορά από την αποκατάσταση της δημοκρατίας στη χώρα επίκειται απαγόρευση κόμματος. Αν αναλογιστεί κανείς ότι το κόμμα στις εκλογές του 2012 συγκέντρωσε 500.000 ψήφους και εκπροσωπείται στη βουλή με 18 βουλευτές, όλο αυτό σημαίνει με πολιτικούς όρους βαθιά τομή στη νεώτερη ιστορία της χώρας» παρατηρεί ο αρθρογράφος της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου