Breaking

Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013

Eνας Κορίνθιος εισαγγελέας του Αρείου


31 Ιουλίου 2013 

 

Ο κ.Νίκος Παντελής αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου και προϊστάμενος των οικονομικών εισαγγελέων είναι πολύ πιθανό αύριο να αναλάβει με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου την θέση του εισαγγελέα του Αρείου πάγου.
Με πυξίδα την επετηρίδα ιεραρχίας, όπως όλα δείχνουν, ο υπουργός  Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου θα εισηγηθεί στο προγραμματισμένο για αύριο Υπουργικό Συμβούλιο τα πρόσωπα για τις τρεις κορυφές της Θέμιδος. Ο χρόνος έχει ήδη αρχίσει να μετρά αντίστροφα για την επιλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης - πρόεδρος Αρείου Πάγου, Εισαγγελία Αρείου Πάγου και πρόεδρος Συμβουλίου της Επικρατείας - και τα πρόσωπα που θα κρατούν τα κλειδιά των ανωτάτων δικαστηρίων για τα επόμενα χρόνια.
Για πρώτη φορά, μάλιστα, στο ύπατο εισαγγελικό αξίωμα φαίνεται ότι προκρίνεται μία γυναίκα εισαγγελέας, η Ευτέρπη Κουτζαμάνη, η οποία λόγω αρχαιότητας παρέλαβε και τα ηνία  της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου από τον προκάτοχό της Ιωάννη Τέντε, ο οποίος αποχώρησε από το Σώμα λίγο πριν από τη λήξη της θητείας του αναλαμβάνοντας τη θέση του Εθνικού Συντονιστή κατά της Διαφθοράς.
Η κυρία Κουτζαμάνη είναι και η πρώτη γυναίκα η οποία μπήκε στον εισαγγελικό κλάδο φθάνοντας να διεκδικεί την κορυφή της ιεραρχίας.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι θεωρείται φαβορί για τη θέση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, ενώ ακολουθούν οι συνάδελφοί της αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου Παναγιώτης Νικολούδης (πρόεδρος της Αρχής για την καταπολέμηση μαύρου χρήματος) και Νίκος Παντελής (επικεφαλής των εισαγγελέων οικονομικού εγκλήματος). Στην κούρσα της ηγεσίας για την προεδρία του Αρείου Πάγου, από όπου αποχώρησε στο τέλος Ιουνίου του 2013 η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του ανωτάτου δικαστηρίου Ρένα Ασημακοπούλου, φαίνεται να προηγείται ο πρώτος σε σειρά αρχαιότητας αντιπρόεδρος Μιχάλης Θεοχαρίδης.
ΤΟ ΟΡΙΟ ΗΛΙΚΙΑΣ. Ο ανώτατος δικαστικός λειτουργός, ο οποίος ξεκίνησε την επαγγελματική του διαδρομή στις 19 Ιουλίου 1974 και από τον Ιούλιο του 2010 είναι αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, σε περίπτωση που τελικά - όπως λένε οι πληροφορίες - αναδειχθεί στη θέση του προέδρου θα παραμείνει για ένα έτος στο τιμόνι του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Και αυτό διότι ο κ. Θεοχαρίδης τον Ιούνιο του 2014 αποχωρεί λόγω συμπλήρωσης του ορίου ηλικίας (σ.σ.: στο 67ο έτος της ηλικίας τους οι δικαστές αποχωρούν από την ενεργό δράση).
Αξίζει να σημειωθεί ότι για την ίδια θέση ακούγονται και τα ονόματα των αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου Αθανάσιου Κουτρουμάνου και Γιώργου Χρυσικού, οι οποίοι συμπληρώνουν το όριο αποχώρησης σε δύο χρόνια.
Σε ό,τι αφορά την τρίτη κορυφή της Δικαιοσύνης, το Συμβούλιο της Επικρατείας, φαίνεται ότι σταθερό προβάδισμα διατηρεί ο αρχαιότερος αντιπρόεδρος του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου Σωτήρης Ρίζος, ο οποίος διαδέχθηκε προσωρινά τον αποχωρήσαντα Κωνσταντίνο Μενουδάκο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επιλογές για την ηγεσία της Δικαιοσύνης συμπίπτουν με μια χρονική περίοδο κατά την οποία εκκρεμούν πολλές και σημαντικές υποθέσεις, με αιχμή του δόρατος τις δικογραφίες για την καταπολέμηση της διαφθοράς
.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου