Breaking

Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

Σαν Σήμερα 27 Φεβρουαρίου





Τα σημαντικότερα γεγονότα της 27ης Φεβρουαρίου στο tragiko.net


380: Ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Μέγας Θεοδόσιος, με έδικτό του (διάταγμα) αναγνωρίζει τον χριστιανισμό ως επίσημη θρησκεία του ρωμαϊκού κράτους.

1869: Εγκαινιάζεται ο ατμοκίνητος αστικός σιδηρόδρομος Αθήνας - Πειραιά, υπό την επωνυμία ΣΑΠ Α.Ε., μετέπειτα ΗΣΑΠ. Επιβάτες στο πρώτο δρομολόγιο είναι η βασίλισσα Όλγα, ο πρωθυπουργός Αλέξανδρος Ζαΐμης, υπουργοί, στρατιωτικοί, διπλωμάτες και άλλοι επίσημοι.

1900: Στη Γερμανία, 18 νεαροί ιδρύουν στο εστιατόριο «Γκιζέλα» του Μονάχου την ποδοσφαιρική ομάδα Μπάγερν.
Την ίδια μέρα στη Μεγάλη Βρετανία, ιδρύεται το Εργατικό Κόμμα, από τα εργατικά συνδικάτα και αριστερούς πολιτικούς φορείς.

1922: Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ επικυρώνει ομόφωνα την παραχώρηση του δικαιώματος ψήφου στις γυναίκες. 

1933: Εμπρησμός στο Ράιχσταγκ. Η φωτιά στη γερμανική Βουλή, λίγες μέρες πριν από τις γερμανικές εκλογές, «φορτώθηκε» από τους Ναζί στους κομμουνιστές, και ο Χίτλερ βρήκε την ευκαιρία να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης, να αναστείλει τα πολιτικά δικαιώματα, να κλείσει τον αντιπολιτευτικό Τύπο και να θέσει εκτός νόμου τα πολιτικά κόμματα. Η προβοκάτσια των πρακτόρων των Ναζί αποκαλύφθηκε στη δίκη, ενώ ένας διανοητικά καθυστερημένος Ολλανδός εκτελέστηκε ως αυτουργός. Ήταν όμως πλέον αργά, αφού ο Χίτλερ είχε ήδη εκλεγεί καγκελάριος. 

1943: Εκπνέει ο εθνικός ποιητής Κωστής Παλαμάς. Η κηδεία του έγινε την επομένη και με την συμμετοχή χιλιάδων Αθηναίων μετατράπηκε σε μεγαλειώδη εκδήλωση εθνικής αντίστασης, παρά την ισχυρή παρουσία των κατοχικών δυνάμεων. Ο Άγγελος Σικελιανός απαγγέλλει «Ηχήστε οι σάλπιγγες» και ο λαός ψάλλει με ενθουσιασμό τον Εθνικό Ύμνο.

1959: Θεμελιώνεται στην Αθήνα από τον τότε πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή το ξενοδοχείο «Χίλτον».

2010: Φονικός σεισμός μεγέθους 8,8 Ρίχτερ «χτυπάει» τη νότια Χιλή, με επίκεντρο την Κονσεπσιόν. Δημιουργείται γιγαντιαίο τσουνάμι. Περίπου 800 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ οι ζημιές που προκάλεσε ανήλθαν σε 30 δισεκατομμύρια δολάρια (22 δισεκατομμύρια ευρώ). 

Γεννήσεις
274: Μέγας Κωνσταντίνος, πρώτος αυτοκράτορας του Βυζαντίου.

1902: Τζον Στάινμπεκ, αμερικανός συγγραφέας. Τιμήθηκε με τα βραβεία Νόμπελ Λογοτεχνίας (1962) και Πούλιτζερ. (Τα Σταφύλια της Οργής, Άνθρωποι και Ποντίκια, Ανατολικά της Εδέμ) 1938: Ευαγόρας Παλληκαρίδης, ήρωας του κυπριακού αγώνα της ανεξαρτησίας. 

Θάνατοι
1892: Λουί Βιτόν, ιδρυτής της ομώνυμης εταιρείας ειδών ταξιδιού και γυναικείων αξεσουάρ (Louis Vuitton).
1943: Κωστής Παλαμάς, ποιητής. (Γεν. 13/1/1859) [Αποφθέγματα]
1952: Θεόδωρος Πάγκαλος, στρατηγός και πολιτικός, που κυβέρνησε την Ελλάδα ως δικτάτορας την περίοδο 1925 - 1926.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου